Tworzenie użytkownika

Zmodyfikowano dnia Thu, 15 Sep 2022 o 05:14 PM

W poniższym poradniku dowiesz się, jak stworzyć użytkownika oraz jak przypisać rolę użytkownikowi.

Aby to zrobić z Menu głównego wybierz:

    Zarządzanie -> Użytkownicy


W celu dodania użytkownika i założenia tym samym konta dla tego użytkownika, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

Z menu po lewej stronie, wybierz zakładkę Zarządzanie (ikona koła zębatego widoczna w lewym dolnym rogu systemu), a następnie w sekcji Ustawienia główne wybierz Użytkownicy.


Po otwarciu Listy użytkowników, w centralnej części ekranu widoczne są dane poszczególnych użytkowników. Dodanie nowej osoby do listy użytkowników możliwe jest po kliknięciu przycisku Dodaj użytkownika w prawym górnym rogu ekranu.




W sekcji dodawania personelu należy uzupełnić wymagane pola, do których należą: Adres email, Imię, Nazwisko, Numer telefonu, Wybierz rolę użytkownika


Polem opcjonalnym jest pole Wybierz personel. Jeżeli w pierwszej kolejności został utworzony personel, można wpisać imię i nazwisko personelu w tym polu. Konto użytkownika zostanie wtedy powiązane z personelem.



Aby zatwierdzić dane wystarczy kliknąć w przycisk Zapisz.


Na podany adres email nowego użytkownika zostanie wysłana wiadomość z prośbą o ustawienie nowego hasła.



WYBÓR ROLI UŻYTKOWNIKA 


Rola w systemie stanowi zbiór uprawnień użytkownika do podglądu i/lub edycji różnych funkcjonalności. 

W systemie można znaleźć listę predefiniowanych ról, jak np. Manager lub Lekarz. 


Lista ról wyświetli się w menu tworzenia użytkownika.


Po kliknięciu na rozwijaną listę Wybierz rolę użytkownikaZ listy należy wybrać rolę, którą chcesz nadać użytkownikowi. Po kliknięciu na rolę, poniżej pojawi się menu z wyborem uprawnień w różnych sekcjach. Część z nich będzie automatycznie zaznaczona w zależności od wybranej roli.






Możesz dostosować samodzielnie uprawnienia użytkownika. W tym celu należy kliknąć na wiersz sekcji z uprawnieniami, a następnie kliknąć na uprawnienie, które chcesz nadać lub dezaktywować. Po rozwinięciu sekcji pojawią się przypisane uprawnienia („przyciski” w kolorze niebieskim) oraz uprawnienia, które można przypisać („przyciski” bez niebieskiego wypełnienia).  


Aby jednym kliknięciem zaznaczyć lub odznaczyć wszystkie dostępy w sekcji, należy kliknąć Zaznacz/ Odznacz wszystkie dostępy.





Uwaga: Jednemu użytkownikowi można nadać kilka ról wybierając je z listy Wybierz rolę użytkownika




Wybrane przez użytkownika role znajdują się poniżej w zakładkach, kolejno obok siebie. 


Uprawnienia są nadawane osobno dla każdej z ról. Pula uprawnień dla Lekarza będzie inna niż dla Managera. Każdą z nich należy dostosować osobno lub pozostawić domyślne ustawienia. 

Prosimy o zapoznanie się z Listą podstawowych uprawnień do obsługi wizyty.


Po zmianie uprawnień w edycji użytkownika lub edycji roli, każdorazowo trzeba wylogować się i zalogować ponownie, aby uprawnienia były już widoczne.




WYSZUKIWANIE KONKRETNEGO UŻYTKOWNIKA


W celu sprawnego wyszukania dowolnego użytkownika wystarczy kliknąć w ikonę lupy, a następnie wpisać np. nazwisko lub adres e-mail. W tym momencie system dostosuję listę użytkowników do wpisanej treści w polu wyszukiwania. 


AKTYWACJA UŻYTKOWNIKA MEDYCZNEGO NA KOLEJNYM ODDZIALE          (w przypadku użytkowników medycznych, którzy byli już wcześniej wprowadzani na placówce)                                                                                                                                                                                                                                     Należy wejść w Zarządzanie -> Personel -> Dodaj aby dodać konto personelu. Należy wpisać numer pwz i chwilę zaczekać.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Jeśli konto personelu było już zakładane w placówce, przy próbie zapisu pokaże się na górze strony komunikat, który trzeba kliknąć, aby przejść do edycji konta (komunikat mówi o tym, że konto jest już w użyciu na oddziale utworzonym wcześniej). Należy kliknąć w komunikat na niebiesko i zapisać. Po zapisaniu konta personelu, widoczne na tym oddziale konto dla tego użytkownika w zakładce użytkownicy.


DEZAKTYWACJA KONTA UŻYTKOWNIKA - instrukcja w linku
 


 
 

















Czy ten artykuł był pomocny?

To wspaniale!

Dziękujemy za opinię

Przepraszamy, że nie udało nam się pomóc!

Dziękujemy za opinię

Daj nam znać, jak możemy ulepszyć ten artykuł!

Wybierz co najmniej jeden powód

Wysłano opinię

Doceniamy Twój wysiłek i postaramy się naprawić artykuł